Montessori Rehberi


Montessori rehberi olabilmek için bir dizi eğitimden geçmeli ve sertifikaya sahip olunmalıdır.  Montessori, rehberin yaptığı işin 3 farklı evrede ifade edilebileceğini belirtir:

1.EVRE

Rehber çevrenin gardiyanı olmaya başlar. Rehber kullanılan her materyalin güzel, alımlı olmasını sağlamalı ve eksik olmamasına özen göstermelidir. Çocuğun kullanabilmesi için temiz, yeni ve kullanıma hazır olması önemlidir. Rehberin görünüşü de çekici olmalıdır. Görünüşü olumlu etki bırakmalı, memnun ifadeli, temiz ve düzenli, sakin ve dingin olmalıdır. Rehberin ilk olarak görünüşüyle çocuğun güvenini ve saygısını kazanması gerekir. Öyleyse rehberin birinci görevi çevreyi gözlemlemektir. Bu yapması gereken şeylerin en başında gelir ve etkisi dolaylıdır. Ancak tam ve doğru yapılmadıkça, ne zihinsel, ne fiziksel ne de manevi olarak etkisi olacaktır.

2.EVRE

Bu evrede rehber çocuğun dikkatini çekecek ve konsantrasyonunu geliştirecek etkinlikler bulmalıdır. Konsantrasyonun gelişmesi beklenen bu dönemde rehberin çekici, teşvik edici ve sakinleştirici olması gerekir. Öğrenci öğrenmeye başladığında kesinlikle rahatsız edilmemelidir. Özgür gelişimine ve aktivite döngüsüne müdahale edilmemelidir. Gözlem yapıp varsa yanlışları not edilmelidir.

3.EVRE

Bir materyali sunmadan önce çocukların bir şeye dikkatini verebilecek, konsantrasyon sağlayabilecek gelişimde olduklarından emin olmak gerekir. Sonunda çocuk ilgisini çekecek bir şey bulmuştur. Çocuk bu materyalle ilgilenmeye ve çalışmaya başladığında rehber onu kesmemelidir, bölmemelidir. Çünkü konsantrasyon çok kırılgan, çok narin bir şeydir ve bu ilk aşama çok önemlidir. Bu aşamada rehberin yaptığı 2 yanlış olabilir: birincisi konsantrasyonunu bozacak bir kelime dahi olsa bir şeyler söylemek, ikincisi çocuk bir şeyi yapamıyorsa ona yardım etmektir. Halbuki çoğu zaman sadece yapılan iş değil, bir problemin üstesinden gelmekte çocuğun odaklandığı bir şeydir.

Bir Montessori eğitimi almış çocuğa “Bunun nasıl okunacağını sana kim öğretti?” diye sorulduğunda, keyif ve gururla “Ben, kendim öğrendim” diye yanıtlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük - Küçük Kavramı

Renk Deneyi :)

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GEMS PROGRAMI