Oyun Terapisinde Yaşlara Göre Oyunlar

Çocuk gelişiminde ve doğal olarak oyun terapisinde, çocuğun büyümesinin hızlandırılamayacağı gerçeği kabul edilmelidir. Kapasitesi kabul edilmeli, acele ettirilmeye çalışıldığında çocuğun gerileceği bilinmelidir. Kısaca çocuk gideceği yolu bilir. Bu nedenle terapist çocuğun yaptıklarını eleştirmemeli, ona duygularını ifade edebilmesi için ihtiyacı olan özgür ortamı sağlamalıdır. Bu özgür ortamdan kasıt hiçbir sınırın olmaması demek değildir. Terapi sürecinde, asla taviz veremeyeceğimiz sınırlarımız, kurallarımız vardır. 

– Yaşlara Göre Oyun
Her çocuk içinde bulunduğu gelişimsel döneme göre farklı oyunlar oynama ve farklı beceriler geliştirme eğiliminde olur. Psikososyal gelişim aşamalarına göre oyun dönemlerine bir göz atalım.
 0-1 Yaş  Regresif oyunlar: Oyun davranışının temelleri doğumdan 1 ay sonra atılmaya başlar ve çocuk 1 aylıkken çevresini merak etmeye araştırmaya çalışır. 3 aylıkken sallanan ve hareketli objelere ilgi duyar, göz teması kurmaya başlar. 10 aylık çocuk eline aldığı nesneleri yere atar ve merak duygusuyla sesini dinler. Yürümeye başladığında eşyaları kullanmayı öğrenir, duygusal alışveriş kurmaya başlar.
1-2 Yaş  Duyguların dışavurum dönemi: Rol ve ilişkileri öğrenme, su-kum oyunları, tahta puzzle, kil ve yumuşak oyuncaklarla oynamayı tercih ederler.
 2-3 Yaş  Keşif ve sembolizasyon dönemine giriş: Soyut düşünme ve
anksiyete ile başa çıkma becerilerinin geliştiği, cinsiyet rollerinin belirgin olduğu oyunlar oynanmaya başlar. Evcilik oyunları, inşa oyunları, resimli kitaplara bakma gibi oyunlar oynarlar.
3-6 Yaş  Sembollerin aktif kullanımı-Duyguların ifadesi: Motor becerilerin, çevre ile
ilişkilerin arttığı dönemdir. Ben merkezden uzaklaşmaya başlayıp küçük gruplar halinde oynamaya meyilli olurlar. Kuklalar, resim çizme, boyama yapma, başa dönme oyunları, birbirlerine yardım edecekleri oyunlar oynarlar.
 6-12 Yaş  Kimlik gelişimi-gruba dahil olma isteği: Mantıksal düşünme ve düzenin oluşmaya başladığı bu dönemde rekabet, kazanma, yenilme, hoşgörü gibi duygular da beraberinde gelişmeye başlar. Okul faaliyetleri, grup oyunları, alet/araç kullanılarak üretim yapılan oyunlar oynamayı tercih ederler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük - Küçük Kavramı

Renk Deneyi :)

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GEMS PROGRAMI