GELİŞEN OKUL ÖNCESİ KURUMLARI

Birkaç yıl önce ortaya atılan ve deneyimle öğrenme olarak kavramsallaştırılmaya çalışılan yeni yaklaşıma göre öğretmenlerin taşımaları gereken özel yeti ve nitelikleri Barkatoolah (1990: i) söyle özetlemektedir: Bilgi aktarımına yönelik tekdüze yöntemlerden kaçınabilme; öğrenme öğretme durumlarının düzenlenmesinde ustalık gösterebilme; öğrenciyi odak noktası alarak, onun girişimciliğini ve sorumluluk duygusunu geliştirebilme. Dolayısıyla, öğretmenlerin yeni rollerine uygun yetiştirilmeleri eğitim ihtiyacı kavramını ön plana çıkarmaktadır. Bir başka ifadeyle, gelişmelere uyum, eğitim ihtiyacına dayalı bir planlamayla olasıdır. Bireysel ve toplumsal gereksinimleri göz ardı eden bir eğitim, türü ne olursa olsun, sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Öğretmenlerin eğitimin yürütücüsü oldukları göz önüne alındığında, onların eğitimindeki yerindelik ve bilgi çağıyla tutarlılık toplumun geleceğini etkileyebilir. Bu açıdan öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenebilmesi eğitim kurumunun önemli bir görevi olarak algılanmalıdır. Kısacası, okulun işlevinin beklenen düzeyde gerçekleşmesi öğretmenlerin gelişmeleri yakından izlemesi ve benimsemesiyle yakından ilişkilidir (Boilen, i988; Budak, i999).Okul müdürleri, okulların gelişim ve iyileştirme sürecinde anahtar bir role sahiptirler. Bu anlamda farklı uzmanlar arasında bir katalizör ve koordinatör olmak durumundadırlar (Balcı, 2007).
Okul müdürünün koordinatör ve katalizörlük  vazifesinde ulaşacağı başarı ile öğrencilerin başarısının artacağı ortadadır. Nasıl ki senfoni orkestrasında her enstrüman farklı tonlarda çalsa da, şefin ustaca yönetimi ile mükemmel müzikler ortaya çıkmakta ise, okul müdürünün de farklı uzmanlık alanlarına sahip öğretmen ve personeli aynıa maç etrafında toplayıp yöneterek, mükemmel sonuca ulaşması gerekmektedir.
Okulun niteliğini belirleyen en önemli şeylerin başında eğitimciler gelir. Başarılı öğretmen, öğrenmek için kendine zaman yaratan kişidir. Özellikle öğrencilerin ilgi alanlarına giren kimi konularda da bilgi sahibi ve güncel olmanın faydaları paha biçilemez.

Çağımız “bilgi” çağı olmaktan ileriye geçmiştir ve artık “değişim” çağı olarak isimlendirilmektedir (Aktan, 2007). Değişim, örgütlerde özellikle toplumda kendini hızlı bir şekilde hissettirmektedir. Toplumdaki ve
örgütlerdeki bu hızlı değişim ve gelişimden “inovasyon” olarak bahsetmek mümkün olacaktır. İnovasyon sözlükte, değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin
kullanılmaya başlanması, yenilik, yenileşme anlamına gelmektedir (TDK Sözlük, 2013). Bu değişim ve yenileşmeye uyum sağlayamayan örgütler, zamanın gerisinde kalarak gerekli rekabeti sağlayamıyor ve yok olmaya mahkum oluyor. Sürekli gelişen teknoloji, değişen koşullar yoğun bir şekilde kendisini eğitim alanında hissettirmektedir. Ülkemizde eğitim sektöründe sadece dershaneler için bir rekabetten söz etmek mümkün olsa da, resmi, özel bütün okulların kendini değişime uydurması, inovasyon yapması gerekmektedir. İnovasyon ile amaçlanan gelişme ve yenileşme daima iyiyi hedeflemelidir.
Daima iyi olmayı hedefleyen örgütler, okullar rakiplerinden bir adım öne çıkabilmektedirler.Mesleki gelişimi uygulayan bir öğretmenin, yeni öğretim tekniklerini sınıfta uygulaması, yeni bilgilere ulaşıp öğrencilere aktarması sayesinde öğrencilerde başarı artışı olacaktır. Öğretmenleri mesleki gelişim konusunda desteklemek ve teşvik etmek okul müdürü için önemli bir görev olarak kabul edilebilir.

Burdan yola çıkarak ; çocuklarımıza eğitici-öğretici olan öğretmenlerimize ve ikinci yuva olan Şirin Ada Eğitim Kurumlarına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.


https://www.sirinadaanaokullari.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük - Küçük Kavramı

Renk Deneyi :)

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GEMS PROGRAMI